Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ Η παράταξη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ δημιουργήθηκε το 2002 από μία ομάδα ιστορικών, αρχαιολόγων και ιστορικών τέχνης με στόχο να αναγεννήσουν το Σύλλογο Μεταπτυχιακών Φοιτητών Ιστορίας – Αρχαιολογίας που είχε συσταθεί μερικά χρόνια πριν (1994). Όραμα των ιδρυτών του Συλλόγου, πολλοί εκ των οποίων στήριξαν τη νέα προσπάθεια, ήταν η εξασφάλιση εκείνων των προϋποθέσεων που θα επέτρεπαν στους συναδέλφους Α’ και Β’ κύκλου να εργαστούν για τις σπουδές τους με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Πρώτο μέλημα της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ήταν η αναθεώρηση του καταστατικού του συλλόγου, που και σήμερα ισχύει με στόχο την πιο εύρυθμη και δημοκρατική λειτουργία του συλλόγου.

Μένοντας μακριά από μικροκομματικά συμφέροντα και παραταξιακές αγκυλώσεις, με πλουραλισμό απόψεων, πολιτικών θέσεων και ιδεολογικών αναφορών, η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ διαφοροποιείται επειδή ακριβώς γνώμονάς της είναι το συμφέρον του μεταπτυχιακού φοιτητή/της μεταπτυχιακής φοιτήτριας. Αυτοπροσδιορίζεται ως ομάδα επιστημονική και συνδικαλιστική, επομένως ουσιαστικά πολιτική, που αγωνίζεται για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των συναδέλφων και την επέκτασή τους στο βαθμό του δυνατού, τη βελτίωση της θέσης τους στο χώρο του Πανεπιστημίου, την επίλυση των προβλημάτων τους.

Από την ίδρυσή της, η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ έχει επιδείξει δυναμική δράση τόσο σε επιστημονικό επίπεδο, όσο και επίπεδο εκπροσώπησης στα όργανα του Τμήματος, αλλά και διασφάλισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του.

Πιο συγκεκριμένα, το 1997 ιδρύθηκε με πρωτοβουλία μετέπειτα μελών της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ το επιστημονικό περιοδικό Διαχρονία, το οποίο φιλοξενεί άρθρα συναδέλφων μεταπτυχιακών. Από το 2002 το περιοδικό επανεκδίδεται, ενώ βρίσκεται επί του πιεστηρίου το έβδομο τεύχος με θέμα Φτώχεια, Φιλανθρωπία και Πρόνοια. Επί διοίκησης του Συλλόγου από την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ, εξάλλου, έχει ήδη διοργανωθεί ένα επιστημονικό συνέδριο το 2007 (το 1ο Συνέδριο Νέων Ερευνητών του περιοδικού Διαχρονία, για τα δέκα χρόνια από την έκδοση του περιοδικού), ενώ ο Σύλλογος βρίσκεται στη διαδικασία διοργάνωσης του 2ου συνεδρίου τον Απρίλιο του 2010.

Αναφορικά με το θέμα της εκπροσώπησης του Συλλόγου, οι εκπρόσωποι της ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ στα όργανα του Τμήματος (Τομέας Ιστορίας, Τομέας Αρχαιολογίας, Τμήμα, Μεταπτυχιακή Επιτροπή) υπερασπίζονται με παρρησία τους συναδέλφους και προσπαθούν από κοινού με τα μέλη ΔΕΠ και το διοικητικό προσωπικό να εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος. Στα χρόνια από την ίδρυση της παράταξης, η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ έχει αγωνιστεί για να εξασφαλίσει: - τη δυνατότητα φωτοτύπησης υλικού από το Αρχαιολογικό Σπουδαστήριο εντός του Σπουδαστηρίου, χάρις στην εθελοντική προσφορά μελών του ΔΣ - περισσότερες ωρομισθίες για την κάλυψη των αναγκών του Τμήματος - την αποπληρωμή ωρομισθιών που είχαν μεν ολοκληρώσει οι συνάδελφοι, αλλά δεν είχαν εξοφληθεί (πρόσφατα χορηγήθηκαν 2.000 ώρες στο Τμήμα για την κάλυψη ωρομισθιών που είχαν γίνει κατά την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά, έπειτα από σειρά επιστολών του Συλλόγου και του Τμήματος στις πρυτανικές αρχές, καθώς και συναντήσεις μελών της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ – ως πλειοψηφούσας παράταξης στο ΔΣ του Συλλόγου – με τον Αντιπρύτανη και τον Γενικό Γραμματέα του Πανεπιστημίου) - τη μείωση των υποχρεωτικών εργασιών για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Τίτλου σε 6 (θα ισχύσει από την ακαδημαϊκή χρονιά 2010-2011) - τη δυνατότητα υποψηφίων διδακτόρων να συνδράμουν το διδακτικό έργο των μελών ΔΕΠ (εφόσον οι δεύτεροι το επιθυμούν)

Τέλος, μετά από παρέμβαση – πρόταση των εκπροσώπων της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας υιοθετήθηκε ψήφισμα για την κατάργηση του ορίου του 24μήνου για τους απασχολούμενους στο Υπουργείο Πολιτισμού, σε μια προσπάθεια προάσπισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των συναδέλφων αρχαιολόγων.

Κοντολογίς, η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ συνεχίζει στα βήματα των ιδρυτών όχι μόνο της συγκεκριμένης παράταξης, αλλά γενικά του Συλλόγου Μεταπτυχιακών. Υπερκομματικά, με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους δίνει μάχες για να προστατεύσει και να επεκτείνει τα δικά τους δικαιώματα στο όνομα της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, της επιστημονικής αξιοπρέπειας και των δημοκρατικών διαδικασιών. Στο όνομα αυτών των αρχών ζητούμε τη στήριξη και την ψήφο σας στις 15 Ιανουαρίου 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: