Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη



THE GENNADIUS LIBRARY
WORK - IN - PROGRESS SEMINAR
A FORUM ABOUT RESEARCH CONDUCTED
AT THE GENNADIUS LIBRARY
presents
CRISTINA PALLINI
Researcher at the Department of Architectural Design,
Politecnico di Milano
“Portaits of Smyrna,
or the importance of maps for the study of cities” 
 (the presentation will be in English)
NOVEMBER 19, 2009, 5.30 PM
The Mandilas Rare Book Reading Room
For more information please contact: Maria Georgopoulou <mgeorgopoulou@ascsa.edu.gr>  210 – 72.10.536


 

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Υποτροφία

The Research Center for Anatolian Civilizations of Koç University, Istanbul, invites applications for residential fellowships for the 2010-2011 academic year from junior and senior scholars of the archaeology, art history, and history of Anatolia. Beginning in 2010, the chronological restriction has been lifted, with applications from scholars of Anatolia in the Bronze Age and Neolithic encouraged as well as those of the Iron Age, Classical, Byzantine, Seljuk and Ottoman periods. The application deadline is December 15, 2009. Further information and application forms are available from the RCAC website http://rcac.ku.edu.tr

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Ανακοίνωση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Ιστορίας – Αρχαιολογίας ενημερώνει τους συναδέλφους ότι το γραφείο των μεταπτυχιακών (2ος όροφος εντός του Μουσείου Κεραμικής) εφοδιάστηκε με έναν ακόμη ηλεκτρονικό υπολογιστή με δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Τον υπολογιστή παραχώρησε στο Σύλλογο η καθηγήτρια της Βυζαντινής Ιστορίας κ. Τριανταφυλλίτσα Μανιάτη – Κοκκίνη, την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την πρωτοβουλία.

Ο υπολογιστής λειτουργεί με λογισμικό Windows XP και πρόκειται από το νέο έτος να συνδεθεί και με πολυμηχάνημα (σαρωτής, εκτυπωτής), για την αγορά του οποίου έχει δεσμευθεί η διευθύντρια της μεταπτυχιακής επιτροπής και καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας κ. Ελένη Μαντζουράνη. Η καθυστέρηση οφείλεται στην υποχρέωση της Γραμματείας να υποβάλει νέα εγκριτικά το νωρίτερο από 1ηςΙανουαρίου 2010. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των συναδέλφων, θα σας παρακαλούσαμε να αποστείλετε είτε με mail είτε ως σχόλιο στην παρούσα ανάρτηση τις προτάσεις σας για το τι είδους software θα επιθυμούσατε να εγκατασταθεί στον υπολογιστή, με τη σημείωση ότι οποιαδήποτε ενέργεια θα ολοκληρωθεί το επόμενο έτος, καθότι και η αγορά software εμπίπτει στον χρονικό περιορισμό που προαναφέρθηκε.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συμμετοχή σας και σας παρακαλούμε να χρησιμοποιήσετε με προσοχή τον νέο υπολογιστή, ειδικά σε ό,τι αφορά τη χρήση Διαδικτύου, δεδομένου ότι η antivirus προστασία του είναι περιορισμένη.


Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Υποδοχή νέων μεταπτυχιακών


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών Ιστορίας – Αρχαιολογίας καλεί τα μέλη του στην υποδοχή των νεοεισαχθέντων συναδέλφων του Α’ Κύκλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου και ώρα 12:00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Κοσμητείας (3ος όροφος, δίπλα στη Γραμματεία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών).

Από το Διοικητικό Συμβούλιο

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Ο κ. Γεώργιος Τόλιας, διευθυντής προγράμματος ερευνών στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών /ΕΙΕ, αρχίζει το σεμιναριακό του μάθημα την Πέμπτη 22.10. 2009, ώρες 14.00-16.00, στο γραφείο του στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών /ΕΙΕ, Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, στον 5ο όροφο. Περιγραφή του μαθήματος αναγράφεται στον Οδηγό Σπουδών και έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ.

Θέμα του σεμιναρίου:

Ευρωπαϊκές προσλήψεις της Ελλάδας : οι προσλήψεις της χαρτογραφίας

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

call for PhD applications: Β‘Europe and the invention of modernityΒ

Dear colleagues,
the call for applications for the European doctoral programme in β€˜Europe
and the invention of modernity’ is now out.
You can find the call in the SUM website:

http://www.sumitalia.it/ITA/bandi/d-bandi.php

As you can see in the call, 4 three-year study grants are awarded (€
20,000 per year), and students are selected on the basis of their research
projects, curricula and oral exam.

Students’ applications (which can be written in French, Italian, German or
English) should be sent to SUM no later than 23 November 2009, while the
selection will take place in middle December (you’ll receive all the
details of this in the next days).

As you'll surely remark, the time for advertising the call is quite short.
So, we pray all and each of you to diffuse the call among your own
networks the most is possible.

Best wishes,

Silvia Sebastiani

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία

Σεμινάριο 'Υγεία και Πόλη'

Το σεμινάριο με θέμα 'Υγεία και Πόλη' θα πραγματοποιηθεί κατά το χειμερινό εξάμηνο. Εκ παραδρομής στον Οδηγό Σπουδών και στην ιστοσελίδα του Τμήματος έχει περιληφθεί στα σεμινάρια του εαρινού εξαμήνου.

Ζητώ συγγνώμη για την όποια αναστάτωση.

Η διδάσκουσα

Κατερίνα Γαρδίκα

Επίκουρη καθηγήτρια

Τομέα Ιστορίας

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Έκκληση για Συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση

Το ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακού Ιστορίας – Αρχαιολογίας θα ήθελε να τονίσει τους σημαντικούς λόγους της Έκτακτης Συνέλευσης που κάνουν απαραίτητη τη συμμετοχή όλων μας σε αυτή.
Πρώτον, το θέμα των φετινών ωρομισθιών «διευθετήθηκε» από την Πρυτανεία με την παραχώρηση του ¼ περίπου των περυσινών ωρών, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι οι προβλεπόμενες ωρομισθίες έχουν καλυφθεί ήδη από την εξεταστική του Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, οι 8.000 ώρες του ακαδημαϊκού έτους 2007-2008 μειώθηκαν φέτος σε 2.239, τις οποίες – ειρήσθω εν παρόδω – το Τμήμα μοιράζεται με τα διατμηματικά Μουσειολογίας και Πολιτιστικής Διαχείρισης (αναλογικά με τον αριθμό των φοιτητών).
Παράλληλα, κρίνεται αναγκαίο να συζητηθεί η εισήγηση της Προέδρου του Μεταπτυχιακού κ. Κατσιαρδή, η οποία πρότεινε οι επιτηρήσεις να γίνουν υποχρεωτικές για όλους τους ενεργούς φοιτητές και τα χρήματα των ωρομισθιών να μεταφερθούν σε ερευνητική δραστηριότητα και υποστήριξη διδακτικού έργου για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές Α’ και Β΄ κύκλου. Έτσι όπως ανέλυσε προφορικά και ανεπίσημα την άποψή της, προτείνει τη συμμετοχή όλων στις επιτηρήσεις, για να κατανεμηθούν ισόρροπα τα «βάρη» των επιτηρήσεων και να μην απαιτείται η παρουσία καθενός για περισσότερες από μία ή δύο ωρομισθίες.
Αυτόματα, ωστόσο, προκύπτουν τα εξής θέματα: Πού θα βρεθούν τα χρήματα αυτά (της ερευνητικής δραστηριότητας/επιστημονικού έργου) για τόσους φοιτητές από τη στιγμή που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί το αντίστοιχο κονδύλι για 30 άτομα; Πώς θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των φοιτητών ώστε πράγματι να επιβαρυνθεί ο καθένας με μόλις μία ή δύο επιτηρήσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς; Πώς ορίζεται η έννοια της «υποχρέωσης»;.
Όπως αντιλαμβάνεστε πρόκειται για ένα θέμα ανάμεσα σε πολλά άλλα – όπως για παράδειγμα η έλλειψη στοιχειώδους υλικοτεχνικής υποδομής και υποτροφιών – που καθιστούν απαραίτητη τη συμμετοχή όλων μας.
Γι’ αυτό τον λόγο απευθύνουμε έκκληση (δυστυχώς έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο) για τη συμμετοχή σας, καθώς το διοικητικό συμβούλιο αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε αυτές τις άμεσες ανάγκες. Δεν είναι δυνατόν 2-3 άνθρωποι, χωρίς τη στοιχειώδη στήριξη από τους συναδέλφους τους, να διαπραγματεύονται υπό πίεση δίχως να γνωρίζουν τις απόψεις των συναδέλφων. Αντιλαμβανόμαστε τις υποχρεώσεις και την έλλειψη χρόνου που αντιμετωπίζουμε λίγο-πολύ όλοι μας, έχουν, ωστόσο, προκύψει ζητήματα ιδιαίτερα πιεστικά, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση και ευελπιστούμε στην παρουσία σας τη Δευτέρα 13/07/2009 στην αίθουσα Β1 (απέναντι από το φωτοτυπείο), ώρα 16:30.

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Νέα επιστολή της Δ/ντριας Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών

Αγαπητές, Αγαπητοί συνάδελφοι,
λίγο πριν την αναχώρησή μου για το αεροδρόμιο (προς Ρέθυμνο για συμμετοχήσε εκλεκτορικό) μου τηλεφώνησε ο αντιπρύτανης κ. Κρεατσάς και μεπληροφόρησε ότι στη Σύγκλητο της 4.6.09 αποφασίστηκε η διανομή του ποσούτων ωρομισθιών στους μεταπτυχιακούς φοιτητές ως εξής: το προς κατανομήποσό διαιρείται προς τον αριθμό των αιτουμένων Τμημάτων καιπολλαπλασιάζεται με τον αρ. των φοιτητών. Περισσότερες λεπτομέρειες θαέλθουν στα Τμήματα όταν καταγραφεί το απόσπασμα των πρακτικών.Την επιστολή μου αυτή θα στείλω και στο προεδρείο των μεταπτυχιακών μαςφοιτητών με την παράκληση για γνωστοποίησή της στο σύνολο των φοιτητών μαςκαι πέραν αυτού δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Πρέπει, βέβαια, να σημειώσωότι μας ήταν γνωστό εδώ και 10 μέρες μέσω της κ. Τζούφα, υπεύθυνης για ταοικονομικά των ΠΜΣ, ότι είχε ληφθεί απόφαση κατανομής των κονδυλίων, καιτην πληροφορία αυτή είχα δώσει στο προεδρείο του συλλόγου τωνμεταπτυχιακών μας φοιτητών.
Εις το επανιδείν την Πέμπτη!
Ο.Κατσιαρδή-Hering

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΩΡΟΜΙΣΘΙΕΣ

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών Ιστορίας και Αρχαιολογίας θα ήθελε να κάνει τις εξής επισημάνσεις προς περαιτέρω ενημέρωση των μεταπτυχιακών φοιτητών και των μελών ΔΕΠ:
Από τον Νοέμβριο του 2008 ο Σύλλογος αναφέρεται επανειλημμένως στο πρόβλημα που έχει προκύψει με το θέμα των ωρομισθιών – επιτηρήσεων. Αναφορικά με την εξεταστική του Ιανουαρίου, ωστόσο, ύστερα από προφορική δέσμευση του τμήματος και της πρυτανείας περί συνέχισης του προηγούμενου καθεστώτος αντισμισθίας για τις επιτηρήσεις και για να μην χαθεί η εξεταστική των συναδέλφων προπτυχιακών φοιτητών, ο Σύλλογος συμφώνησε στη συμμετοχή των μεταπτυχιακών φοιτητών στην εξεταστική διαδικασία. Μάλιστα, αρκετοί μεταπτυχιακοί φοιτητές με δική τους πρωτοβουλία και παρά το γεγονός ότι δεν δικαιούνταν υποβολής αίτησης για ωρομισθίες, προσφέρθηκαν να βοηθήσουν. Εντούτοις, λίγο πριν από την εαρινή εξεταστική, οι πρυτανικές αρχές εξακολουθούν να αγνοούν επιδεικτικά το αίτημα των μεταπτυχιακών φοιτητών και του τμήματος για επίλυση του προβλήματος, με τον ίδιο τρόπο που αγνοούν και άλλα αιτήματα που κατατίθενται κατά καιρούς (π.χ. αίτημα για ασύρματο δίκτυο). Ο Σύλλογος εκφράζει τον προβληματισμό του για τη στάση αυτή, αναλογιζόμενος μάλιστα ότι οι προηγούμενες ωρομισθίες πληρώθηκαν με καθυστέρηση πολλών μηνών. Από την πλευρά των μεταπτυχιακών φοιτητών τίθεται θέμα αξιοπρέπειας και του αυτονόητου δικαιώματος της αμοιβής οποιασδήποτε εργασίας παρέχεται στο Πανεπιστήμιο. Ζητούμε, λοιπόν, από τα μέλη ΔΕΠ τη στήριξη των μεταπτυχιακών φοιτητών τους ασκώντας πίεση προς τον βασικό υπεύθυνο γι’ αυτήν την κατάσταση, δηλαδή τις πρυτανικές αρχές. Ζητούμε, επίσης, να πάψουν να ασκούνται πίεσεις για συμμετοχή στην εξεταστική διαδικασία σε μεταπτυχιακούς φοιτητές Α’ και Β’ κύκλου, επιλογή που απλώς μετακυλίει τις ευθύνες στο πιο αδύναμο μέρος. Ζητούμε, τέλος, οι ώρες που θα δοθούν για επιτηρήσεις στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό να ανταποκρίνονται πραγματικά στις ανάγκες του τμήματος. Ο Σύλλογος μεταπτυχιακών φοιτητών θεωρεί ότι έχει διατηρήσει μέχρι τώρα μία υπεύθυνη στάση απέναντι σε αυτό το πρόβλημα επιδεικνύοντας προθυμία στην αντιμετώπιση των χρόνιων δυσλειτουργιών του τμήματος που οφείλονται στην έλλειψη χρηματοδότησης. Σε αυτό το χρονικό σημείο, όμως, ζητά τη διαφύλαξη των αυτονόητων δικαιωμάτων των μελών του.
Από το Διοικητικό Συμβούλιο

Επιστολή της Δ/ντριας του ΠΜΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι,ύστερα από αλλεπάλληλες, προσωπικές και υπηρεσιακές παρεμβάσεις για τοθέμα των επιτηρήσεων, σας διαβιβάζω την επιστολή που απηύθυνα με faxσήμερα το πρωί στους δύο αντιπρυτάνεις μας κ.κ. Ασημακόπουλου και Κρεατσά.Ελπίζω ότι θα έχω απάντηση ώς το μεσημέρι.Ελαβα γνώση της απόφασης του συλλόγου σας της περασμένης Παρασκευής καιθάθελα με ειλικρίνεια να σας πω ότι καταλαβαίνω την συνδικαλιστική σαςαπόφαση, για την αιτία του προβλήματος δεν ευθύνομαι ούτε εγώ ούτε καικάποιο από τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματός μας, και φυσικά ούτε οι συνάδελφοιπροπτυχιακοί φοιτητές μας.Ανεξάρτητα από την έκβαση της προσπάθειάς μας, θέλω να ελπίζω θετικής,θάθελα από βάθους καρδιάς να σας μιλήσω ανθρώπινα και ειλικρινά.Εχετε διαπιστώσει, ελπίζω, τον κόπο που καταβάλλουμε οι περισσότεροι εξημών για την οργάνωση αυτού του ΠΜΣ και την καλύτερη λειτουργία του. Πολλάμπορεί να γίνουν ακόμη και ελπίζουμε και σ αυτό. Επίσης έχετε διαπιστώσειτις ώρες που αφιερώνουμε πολλοί εξ ημών για τα μαθήματα, τη διόρθωσηεργασιών κλπ κλπ. (Επί του προσωπικού: Δεν νομίζω ότι κάποιοσυνδικαλιστικό ή άλλο καθήκον μου επέβαλλε το τριήμερο του Αγ. Πνεύματοςνα κοιμηθώ συνολικά 8 ώρες προκειμένου να διορθώσω για τρίτη φοράμεταπτυχιακή εργασία, και αυτό για να προλάβει την ορκωμοσία αγαπητός μαςσυνάδελφός σας. Ούτε κάποιο άλλο καθήκον μου επέβαλλε να διορθώσω για 6φορές διδ. διατριβή - σε αλλο παν/μιο του εξωτερικού απλώς θααπορριπτόταν. Τη ίδια στάση κρατούν, επανειλημμένα, πολλοί πολλοίσυνάδελφοι, και το γνωρίζετε καθένας από την πείρα του). Εχετε επίσηςδιαπιστώσει την ανεκτικότητά μας ως προς τη διάρκεια των σπουδών καθενόςαπό σας (στην κοντινή μας Πάντειο διαγράφονται οι μεταπτυχιακοί φοιτητέςπου δεν ολοκληρώνουν εντός διετίας, το πολύ 2,5 ετών τις σπουδές τους).Ολα αυτά γίνονται και έγιναν στο πνεύμα καλής συνεργασίας και κατανόησηςαπό την πλευρά μας, καθώς αναγνωρίζουμε τον μόχθο των περισσότερων από σαςκαι κάθε ένα σας αντιμετωπίζουμε με αγάπη ώς χωριστή ανθρώπινη υπόσταση.Δεν έχω τίποτε άλλο να πω, άλλωστε τελειώνει σε λίγο η θητεία μου και σαςευχαριστώ για την συνεργασία σας. Εύχομαι όταν θα βγείτε στον ελεύθεροεπαγγελματικό χώρο να τον αγαπάτε όπως τον αγαπάμε και τον πονάμε καιεμείς που έχουμε θητεύσει επί χρόνια σε αυτό το Πανεπιστήμιο.Με την αγάπη μου.

Ολγα Κατσιαρδή-Hering

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

ΕΠΙΤΗΡΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών Ιστορίας και Αρχαιολογίας ενημερώνει τα μέλη του ότι μέχρι την ημερομηνία σύνταξης της παρούσας ανακοίνωσης (Πέμπτη, 18.06.2009), η Γραμματεία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος δεν είχε λάβει τους πίνακες κατανομής των ωρομισθιών που αντιστοιχούν στο Τμήμα μας, παρά τις προφορικές δεσμεύσεις από τις πρυτανικές αρχές. Κατά συνέπεια, ο Σύλλογος συστήνει στα μέλη του που έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ωρομισθίας να ενεργήσουν κατά βούληση και επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για μη συμμετοχή οιουδήποτε μη αμειβόμενου μεταπτυχιακού φοιτητή στην εξεταστική διαδικασία.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών Ιστορίας - Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ, ενημερώνει τα μέλη του ότι προτίθεται να διοργανώσει συνέδριο την προσεχή άνοιξη με θέμα «Θρησκεία και Πολιτική». Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να συνδράμουν στη διοργάνωση του συνεδρίου ή επιθυμούν να ενημερωθούν για το πώς θα δηλώσουν συμμετοχή σε αυτό παρακαλούνται να αποστείλουν τα στοιχεία τους (τηλέφωνο και ηλεκτρονική διεύθυνση) στο postgradsociety@gmail.com ως την ΠΕΜΠΤΗ 04/06/2009.

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Ασύρματο δίκτυο

ΠΡΟΣ:
Πρόεδρο Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας
Καθηγήτρια κ. Γεωργία Κοκκορού – Αλευρά
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Κοσμήτορα Φιλοσοφικής Σχολής
Καθηγήτρια κ. Μαρίκα Θωμαδάκη
ΘΕΜΑ:
Εγκατάσταση ασύρματου δικτύου

Κυρία Πρόεδρε,
Όπως γνωρίζετε και από προηγούμενα διαβήματά μας στο Τμήμα, επιθυμία των μελών του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών είναι η εγκατάσταση ασύρματου δικτύου στα σπουδαστήρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας – Ιστορίας της Τέχνης. Οι σύγχρονες ανάγκες της έρευνας, αλλά και οι δυνατότητες που προσφέρει σε νέους επιστήμονες το Διαδίκτυο (ψηφιακές βάσεις δεδομένων, ηλεκτρονικά περιοδικά κ.ο.κ.) καθιστούν την άμεση και γρήγορη πρόσβαση σε αυτό απαραίτητη.
Δυστυχώς, όμως, οι ελλιπείς υποδομές των σπουδαστηρίων δεν επιτρέπουν στους συναδέλφους να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτές. Για το λόγο αυτό, ο σύλλογος αναζήτησε τρόπους κάλυψης των αναγκών, έστω και με ίδια μέσα. Κατόπιν επικοινωνίας με το Τμήμα Πληροφορικής (ΚΛΕΙΔΙ), ωστόσο, πληροφορηθήκαμε αφενός ότι οποιαδήποτε εγκατάσταση θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του υπάρχοντος δικτύου του Πανεπιστημίου και αφετέρου ότι είναι ειλημμένη απόφαση η Φιλοσοφική να αποκτήσει συνολικά ως κτίριο ασύρματο δίκτυο. Σε ερώτησή μας πότε αυτό προβλέπεται, η μόνη απάντηση που λάβαμε ήταν να προσπαθήσουμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία με αίτημα της Προέδρου του Τμήματος στο Πρυτανικό Συμβούλιο.
Με οδηγό τη συμβουλή αυτή, λοιπόν, σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή κοινοποιώντας τη και στην κοσμήτορα της Σχολής, αιτούμενοι την υποβολή σχετικού εγγράφου από πλευράς Τμήματος ή/και Σχολής προς το Πρυτανικό Συμβούλιο για την τάχιστη δυνατή εγκατάσταση ασύρματου δικτύου στη Φιλοσοφική.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Άννα Τσοκανή Αντώνης Αμπούτης

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ, καλεί τα μελη του σε ΕΞ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ την Τρίτη 26/05 και ώρα 15:30 στην αίθουσα Β1/209 (ισόγειο – απέναντι από το φωτοτυπείο).

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ:
1. Ενημέρωση για την αναμόρφωση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 (μεταξύ άλλων και δυνατότητα συνεπικουρίας από υποψήφιους διδάκτορες στο διδακτικό έργο)
2. Ενημέρωση για τη δυνατότητα εγκατάστασης ασύρματου δικτύου στα σπουδαστήρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας
3. Ορισμός συντακτικής επιτροπής για το περιοδικό Διαχρονία
4. Διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου (Β’ Συνέδριο Νέων Ερευνητών) με θέμα «Θρησκεία και Πολιτική»
5. Ανακοινώσεις – Αιτήσεις

Από το Διοικητικό Συμβούλιο

ΣΗΜ. Συνάδελφοι, η παρουσία όλων μας στις συνελεύσεις νομιμοποιεί τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε αυτή και ισχυροποιεί περαιτέρω διεκδικήσεις μας. Τα θέματα αφορούν όλους.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ καλεί τα μελη του σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 19/05 και ώρα 14:00 στην αίθουσα Β1/209 (ισόγειο – απέναντι από το φωτοτυπείο). Σε περίπτωση μη απαρτίας η συνέλευση μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα ίδια μέρα και ώρα (26/05 στις 14:00, αίθουσα Β1/209).

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ:
Ενημέρωση για την αναμόρφωση του ΠΜΣ από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011.
Ορισμός συντακτικής επιτροπής για το περιοδικό Διαχρονία
Διοργάνωση επιστημονικού συνδερίου (Β’ Συνέδριο Νέων Ερευνητών)
Ανακοινώσεις – Αιτήσεις

Από το Διοικητικό Συμβούλιο

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009, ώρα 13.00,
στην αίθουσα 315 του Κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής,

o καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ
κ. Alfred Vincent
θα δώσει διάλεξη

με θέμα

Σε αναζήτηση της βενετοκρατούμενης Κρήτης:
Οι αναμνήσεις του Τζουάνε Παπαδόπουλου (1696)

Η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο
του μεταπτυχιακού σεμιναρίου
της κ. Αναστασίας Παπαδία-Λάλα

Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Πρόγραμμα

Συμπόσιο τομέα αρχαιολογίας

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ





ΕΒΔΟΜΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ


ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ, VII:


AΠΟ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ







ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ





Αθήνα, 6 και 7 Απριλίου 2009

Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου
(Παλαιό Πανεπιστήμιο)
Θόλου 5
Πλάκα




Δευτέρα, 6 Απριλίου 2009
Πρωινή συνεδρία

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ:
Ανασκαφή και έρευνα πεδίου, μελέτη ευρημάτων,
ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων

Προεδρία: Β. Λαμπρινουδάκης, Γ. Κοκκορού-Αλευρά

9.30΄-9.45΄: Έναρξη του Συμποσίου. Χαιρετισμοί: Καθ. Μ. Θωμαδάκη, Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθ. Γ. Κοκκορού-Αλευρά, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ομότ. Καθ. Β. Λαμπρινουδάκης.
Προλογικά: Καθ. Ά. Α. Λαιμού, Διευθύντρια του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης.

9.45΄-10.00΄: Ε. Μαντζουράνη, Προκαταρκτικές παρατηρήσεις για την Υστερομινωική αγροικία στον Αζοκέραμο.

10.00΄-10.15΄: Ν. Πολυχρονάκου Σγουρίτσα, Ε. Σαλαβούρα#, Έρευνα στην Αίγινα.

10.15΄-10.30΄: Ν. Κούρου, Τήνος – Ξώμπουργο 2007-2008.

10.30΄-10.45΄: Ε. Πέππα-Παπαϊωάννου, Πανεπιστημιακή ανασκαφή στο «Διογένειον Γυμνάσιον» στην Αθήνα: 2007-2008.

10.45΄-11.00΄: Σ. Λεκάκης*, Π. Τριανταφυλλόπουλος*, Επιγραφές από το «Διογένειον Γυμνάσιον».
11.00΄- 11.15΄: Κ. Τζαβελοπούλου*, Ν. Μεγαλομμάτη*, Κ. Νικολοπούλου*, Πρώτες παρατηρήσεις για την κεραμική από το «Διογένειον Γυμνάσιον».
11.15΄- 11.45΄: Συζήτηση.
11.45΄- 12.00΄: Διάλειμμα.

Προεδρία: Χ. Ντούμας, N. Κούρου
12.00΄-12.15΄: Σ. Λεκάκης*, Τοπικές κοινωνίες και διαχείριση αρχαιολογικών χώρων νήσων. Παραδείγματα από το Αιγαίο.
12.15΄- 12.30΄: Ε. Σημαντώνη-Μπουρνιά, “Συντήρηση-ανάδειξη αρχαίας Καρθαίας Κέας”. Η ολοκλήρωση του προγράμματος.
12.30΄- 12.45΄: Σ. Καλοπίση-Βέρτη, Μ. Παναγιωτίδη, Ανασκαφή στον παλαιοχριστιανικό οικισμό της Καρδάμαινας (αρχαίας Αλάσαρνας) στην Κω: ένας απολογισμός εικοσαετίας.
12.45΄-13.00΄: Π. Πετρίδης, Ανασκαφή πρωτοβυζαντινής οικίας στο Λιμένα Θάσου.

13.00΄-13.15΄: Συζήτηση.
13.30΄. Ξενάγηση στη Συλλογή Κεραμικής στο Τζαμί (Μοναστηράκι).
Δευτέρα, 6 Απριλίου 2009

Απογευματινή συνεδρία

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ:
Μελέτη αντικειμένων και χώρων, ερμηνευτικές προσεγγίσεις

Προεδρία: Ν. Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Ά.Παπαδημητρίου-Γραμμένου

17.00΄-17.15΄: Γ. Κουρτέση-Φιλιππάκη, Λιθοτεχνίες και λίθινα εργαλεία στα Ιόνια νησιά: ιστορικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις.

17.15΄-17.30΄: Ο. Κακαβάκης*, Οι λιθοτεχνίες πελεκητού λίθου της νεολιθικής Βόρειας Ελλάδας.

17.30΄-17.45΄: Γ. Παπαδάτος, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο στο τέλος της Νεολιθικής: οι απαρχές του Διεθνούς Πνεύματος.

17.45΄-18.00΄: Λ. Πλάτων, Σχετικά με το χαρακτήρα και τη χρονολόγηση
της απόθεσης στους «λάκκους» της Ζάκρου.

18.00΄-18.15΄: Μ. Σακελλαράκη*, Ο ρόλος και η λειτουργία των μινωικών νεοανακτορικών επαύλεων. Η περίπτωση της έπαυλης στο Νίρου Χάνι.

18.15΄-18.30΄: Β. Πετράκης*, Ιστορία δύο θραυσμάτων: μια νέα αποκατάσταση ενός Πυλιακού κειμένου Γραμμικής Β στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

18.30΄-18.45΄: Συζήτηση.
19.00΄: Δεξίωση.




















Τρίτη, 7 Απριλίου 2009

Πρωινή συνεδρία

ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ:
Αγγειογραφία, μνημειακή ζωγραφική, γλυπτική, κοροπλαστική

Προεδρία: Ό. Παλαγγιά, Ε. Παπουτσάκη-Σερμπέτη
9.30΄-9.45΄: Β. Βλάχου*, Εικονογραφία και εικονολογία: Με αφορμή μία αττική πρόχου των Γεωμετρικών χρόνων από τον Μαραθώνα.

9.45΄-10.00΄: Ν. Κούρου, Ομότ. Καθ. Β. Καραγιώργης#, Π. Μαραντίδου*, Β. Κυλίκογλου#, M. D. Glascock#, Αρχαϊκά πήλινα ειδώλια κυπριακού τύπου σε ελληνικά ιερά: διεπιστημονική προσέγγιση.

10.00΄-10.15΄: Γ. Κοκκορού-Αλευρά, Πήλινο ειδώλιο από την αρχαία Αλάσαρνα
της Κω και η κωακή κοροπλαστική των Αρχαϊκών χρόνων.

10.15΄-10.30΄: Ά. Α. Λαιμού, Κεραμογράφοι αττικών μελανόμορφων ολπών:
τεχνοτροπικές ιδιαιτερότητες και αποδόσεις.

10.30΄-10.45΄: Π. Κωνσταντινίδης*, Κλασικά επιτύμβια ανάγλυφα από τη Μακεδονία. Καλλιτέχνες και εργαστήρια.

10.45΄-11.00΄: Συζήτηση.
11.00΄-11.15΄: Διάλειμμα.

Προεδρία: Ε. Σημαντώνη-Μπουρνιά, Λ. Παλαιοκρασσά-Κόπιτσα
11.15΄-11.30΄: Ό. Παλαγγιά, Τα ποικίλα μακεδονικά πρότυπα των τοιχογραφιών
του οίκου Η από τη Βίλλα του P. Fannius Synistor στο Boscoreale.

11.30΄-11.45΄: Ε. Σερμπέτη, Τ. Πανάγου* , Α. Ευσταθόπουλος*, Ελληνιστική κεραμική από το νεκροταφείο των Οινιαδών.

11.45΄-12.00΄: Α. Ευσταθόπουλος*, «’Απειροκαλίαι» και βανδαλισμοί.

12.00΄-12.15΄: Π. Βαλαβάνης, Αγγεία για το ιερό λάδι της Αθηνάς και για το Άγιο Μύρο του Χρίσματος. Η ιστορία μιας ατελέσφορης ιδέας.

12.15΄-12.30΄: Συζήτηση.

13.00΄: Ξενάγηση στο Μουσείο Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, Πλάκα.





Τρίτη, 7 Απριλίου 2009
.Απογευματινή συνεδρία

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ:
Ζωγραφική και εικονογραφία, αρχειακά στοιχεία και κοινωνικό πλαίσιο

Προεδρία: Μ. Παναγιωτίδη, Ν. Γκιολές

16.30΄-16.45΄: B. Κέπετζη, Εικόνα και σύμβολο στη μεσοβυζαντινή περίοδο: η περίπτωση ενός τερατόμορφου ζώου.

16.45΄-17.00΄: M. Κωνσταντουδάκη-Κιτρομηλίδου, Πέντε ζωγράφοι, ένα διακοσμημένο παραπέτασμα και ένας φόνος στη Βενετία (1396): το επεισόδιο και οι προεκτάσεις του.

17.00΄-17.15΄: Ε. Θ. Χαρχαρέ*, Μια κρητική εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Ιστορικό Μουσείο Μόσχας και το μεγάλο ταξίδι της.

17.15΄-17.30΄: Ο. Κ. Καραγιάννη*, Βιογραφικά του Aθηναίου Μιχαήλ Λίμπονα με αφορμή ζωγραφική του απεικόνιση σε πίνακα του 17ου αιώνα.

17.30΄- 17.45΄: Συζήτηση.
17.45΄- 18.00΄: Διάλειμμα.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΤΕΧΝΗΣ:
Aπό την Αναγέννηση έως τον εικοστό αιώνα

Προεδρία: Ν. Ζίας, Σ. Λυδάκης

18.00΄-18.15΄: Θ. Κουτσογιάννης#, Η εικονογραφία της γυμνής Αναπαυόμενης Αφροδίτης κατά την Αναγέννηση: σχέσεις με την Αρχαιότητα.

18.15-18.30΄: Ι. Ασημακοπούλου*, Οι πολιτικές ερμηνείες του ορειχάλκινου αναγλύφου Περσέας και Ανδρομέδα στη βάση του αγάλματος του Benvenuto Cellini Περσέας και Μέδουσα στη Loggia dei Lanzi της Φλωρεντίας.

18.30΄-18.45΄: Ε. Ε. Μαυρομιχάλη, Οι γλύπτες αδελφοί Φυτάλη: η σχέση τους με την Αρχαιότητα και το έργο τους στην Αρχαιολογική Εταιρεία.

18.45΄-19.00΄: Σ. Μοσχονάς*, Η δημοσίευση του μανιφέστου του Φουτουρισμού στην εφημερίδα Αθήναι, στις 19 Φεβρουαρίου 1909. Πρωτοπορία κατά λάθος.

19.00΄-19.15΄: Δ. Παυλόπουλος, Η κυριαρχία των ακαδημαϊκών δημοσίων μνημείων στην Ελλάδα την περίοδο 1950-60. Η περίπτωση του γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου.

19.15΄-19.30΄: Μ. Χαρίση*, Η γυναικεία μορφή στο χαρακτικό έργο της Βάσως Κατράκη. Από την παραστατικότητα στην αφαίρεση.

19.30΄- 19.45΄: Συζήτηση.
19.45΄-20.00΄: Κλείσιμο του Συμποσίου. Συμπεράσματα.
20.00΄: Προβολή ταινίας αρχαιολογικού περιεχομένου.




Οργανωτική επιτροπή:

Καθηγ. Άννα Α. Λαιμού, Διευθύντρια του Τομέα Αρχαιολογίας
και Ιστορίας της Τέχνης
Καθηγ. Μαρία Κωνσταντουδάκη-Κιτρομηλίδου
Λέκτ. Άννα Παπαδημητρίου-Γραμμένου
Λέκτ. Ιωάννης Παπαδάτος
Λέκτ. Ευθυμία Μαυρομιχάλη


















# Συνεργάτες μελών του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης

* Μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες


Το Συμπόσιο και η έκδοση του τεύχους με το πρόγραμμα και τις περιλήψεις ενισχύθηκαν οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Συμπόσιο

Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2009



Προς τα μέλη του Tομέα
Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης


Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, στις 6 και 7 Απριλίου 2009 πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Έβδομο Συμπόσιο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τομέα μας, που αποτελεί πλέον θεσμό στον χώρο μας από το 1996.
Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να συμμετάσχουν με ανακοίνωση διάρκειας 15΄, παρακαλούμε να δηλώσουν το θέμα και να αποστείλουν περίληψη (στα ελληνικά και σε ξένη γλώσσα) 250-300 περίπου λέξεων, σε χωριστή σελίδα, γραμμένη με στοιχεία των 12 σε γραμματοσειρά Times New Roman και σε 1,5 διάστημα, το αργότερο μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2009. Το όνομα του συγγραφέα θα προηγείται επάνω αριστερά, με πεζά γράμματα, ο τίτλος θα είναι κεντραρισμένος, με πεζά έντονα (bold) γράμματα. Το κείμενο θα είναι με πλήρη στοίχιση.
Οι περιλήψεις πρέπει να είναι πλήρεις, με ευθύνη των συντακτών τους και δεν θα υποστούν καμία διόρθωση. Οι περιλήψεις θα αποστέλλονται στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις magkioni@arch.uoa.gr (Μαρία Γκιώνη) και maconst@arch.uoa.gr (Μαρία Κωνσταντουδάκη), συγχρόνως και στις δύο.
Στο Συμπόσιο μπορούν να λάβουν μέρος και μεταπτυχιακοί σπουδαστές Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης β' κύκλου, ύστερα από συνεννόηση και σύσταση του επόπτη τους.
Υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής με ανακοίνωση αναρτημένη σε πινακίδα (poster), για την οποία μπορούν επίσης να αποσταλούν περιλήψεις.


Με εκτίμηση,

Η οργανωτική επιτροπή του Συμποσίου

Άννα Α. Λαιμού, Διευθύντρια του Τομέα Αρχαιολογίας
και Ιστορίας της Τέχνης
Μαρία Κωνσταντουδάκη-Κιτρομηλίδου
Άννα Παπαδημητρίου-Γραμμένου
Ιωάννης Παπαδάτος
Ευθυμία Μαυρομιχάλη

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Άγγελος Τερζάκης

Η ΓΕΝΝΑ∆ΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥ∆ΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΣΟΥΗ∆ΙΑΣ 61, 10676 ΑΘΗΝΑ, τηλ. 210-7210536, www.gennadius.gr
ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚ∆ΗΛΩΣΗ
Ο ΠΟΛΥ∆ΙΑΣΤΑΤΟΣ AΓΓΕΛΟΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΝΑ∆ΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009, 19:00
COTSEN HALL - ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ 9
Θα εκτεθούν χειρόγραφα και φωτογραφίες από το αρχείο του συγγραφέα, κοστούµια από το Εθνικό Θέατρο
και θα προβληθούν αποσπάσµατα από την ταινία Νυχτερινή Περιπέτεια (σενάριο-σκηνοθεσία Άγγελου Τερζάκη, 1954)
ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
ΣΠΥΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ,
ΛΗ∆Α ΚΩΣΤΑΚΗ, BART SOETHAERT, ∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Ανοίκτη επιστολή της προέδρου του Συλλόγου

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από όλα τα μέλη του Συλλόγου για τις επανειλημμένες αναβολές της Γενικής Συνέλευσης. Οι πρώτες απόπειρες για τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης συνέπεσαν με τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων προπτυχιακών φοιτητών και τις καταλήψεις του κτηρίου της Φιλοσοφικής. Όπως καταλαβαίνετε κατειλημμένης της σχολής δεν είναι δυνατόν να συνέρχονται τα διοικητικά όργανα για λόγους αρχής αφενός και γιατί καθίσταται δύσκολη η πρόσβαση στη σχολή αφετέρου.
Η εκ νέου αναβολή προέκυψε από κακό υπολογισμό από πλευράς ΔΣ και εμού προσωπικά, καθότι δεν ελήφθη υπ΄ όψιν η αργία της εορτής των Τριών Ιεραρχών την Παρασκευή 30/01, ημερομηνία που είχε προγραμματιστεί η Γενική Συνέλευση. Απολογούμαι για την νέα παράταση, αλλά απευθύνω έκκληση σε όσους συναδέλφους δύνανται να παρευρεθούν, διότι τα θέματα αφορούν και σε συνδικαλιστικά και σε επιστημονικά θέματα. Ο λόγος, εξάλλου, που γίνονται τόσες προσπάθειες για να συγκεντρωθούν τα μέλη του Συλλόγου είναι ακριβώς για να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή σε αποφάσεις σημαντικές τόσο για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, όσο και για καθέναν από μας ως νέο επιστήμονα.

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Διάλεξη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Τομέας Ιστορίας του Παν/μίου Αθηνών σας προσκαλεί στη διάλεξη της διδάσκουσας και επιστημονικής συνεργάτιδος στο Ινστιτούτο Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης
Dr. Annemarie Steidl με θέμα

«Multi-Faceted Migration Systems. Transatlantic Migration in Relation to Internal and Continental Movements in Central Europe, 1870 to 1914»

τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009, 6:30 μ.μ. στο Ιστορικό Αρχείο του Παν/μίου Αθηνών, Σκουφά 45.

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009 στις 14:00 στην αίθουσα 538 (παλιά Ε1).

Θέματα ημερήσιας διάταξης:

- Προτάσεις αναμόρφωσης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών
- Σύσταση Οργανωτικής Επιτροπής για διοργάνωση συνεδρίου
- Σύσταση Συντακτικής Επιτροπής για έκδοση του 6ου τεύχους περιοδικού Διαχρονία με τίτλο «Φιλανθρωπία και Πρόνοια»
- Ενημέρωση για τις ωρομισθίες
- Τοποθέτηση σε ζητήματα επικαιρότητας
- Ανακοινώσεις – Αιτήσεις

Από το Διοικητικό Συμβούλιο